Heb je net een lekkere Baktotaal broodmix besteld, klaar om jouw eigen broden te bakken, realiseer je je ineens dat je helemaal geen rijskast hebt om het deeg mooi te laten narijzen. Ook heb je geen broodbakmachine. Uiteraard heb je wel een oven, maar zou dat werken: jouw deeg laten narijzen in een oven? Ja hoor, dat kan prima! Je hoeft echt niet een dure rijskast aan te schaffen. In deze blog leggen we je graag uit hoe je het beste te werk kunt gaan. Lees snel verder!
Wat zijn de ideale rijscondities tijdens de narijs?
Om een mooi en lekker broodje te krijgen, is het belangrijk dat je het deeg op de juiste manier laat rijzen. Vooral de narijs is erg belangrijk. Dit is de laatste rijsfase voordat het deeg de oven in gaat en wordt afgebakken. Professionele bakkers laten hun deeg altijd narijzen in een speciale (maar ook dure!) rijskast. Wist je dat jouw oven ook prima kan dienen als rijskast? Tuurlijk, het kost wat meer moeite, maar het kan wel degelijk. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen voor de juiste rijscondities. Dat wil zeggen: een temperatuur van ongeveer 30 graden Celsius, maar nooit kouder dan 27 graden of warmer dan 45 graden. De luchtvochtigheid in de oven moet altijd 80 procent of hoger zijn. Dit voorkomt dat de deeghuid uitdroogt.
Stap 1: breng de oven op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid
Laat de oven eerst op de juiste temperatuur komen. Je hoeft de oven hiervoor maar kort aan te zetten. Controleer de temperatuur het liefst met een thermometer. Breng vervolgens de luchtvochtigheid op peil met behulp van een plantenspuit. Zet nu het bakblik in de oven. Maak tot slot een schone theedoek nat en leg deze over het bakblik met deeg heen. Deze natte theedoek zorgt er eveneens voor dat de deeghuid goed vochtig blijft en dus niet uitdroogt en hard wordt.
Stap 2: controleer de temperatuur en luchtvochtigheid regelmatig tijdens het rijzen
Om te vorkomen dat het brood inzakt, niet mooi omhoog komt of alsnog een korst krijgt, is het erg belangrijk om de temperatuur en luchtvochtigheid tijdens het rijzen regelmatig te controleren. Hoewel een oven goed afsluit, zal de temperatuur na verloop van tijd toch terug beginnen te lopen. Zet de oven opnieuw even kort aan. Verwijder uiteraard wel de theedoek om te voorkomen dat deze vlam vat! Let er op dat de temperatuur nooit boven de 45 graden uitkomt. Bij deze temperatuur sterft de gist en zal het deeg dus niet verder rijzen. Omdat je de oven nu opnieuw hebt verwarmd en de deur even open hebt gehad, is de kans groot dat de luchtvochtigheid is gedaald. Breng deze eveneens weer op peil.
Stap 3: verwarm de oven voor om het deeg te kunnen afbakken
Is de narijs voltooid? Dan is het nu tijd om de oven voor te verwarmen en het deeg af te bakken. Je kunt dit voorverwarmen op twee manieren doen: het bakblik in de oven laten staan of het tijdelijk even op het aanrecht zetten. Laat het bakblik alleen in de oven staan wanneer het voorverwarmen slechts kort duurt en de oven dus snel op temperatuur kan komen. Zet het bakblik anders (voorzichtig!) op een handdoek op het aanrecht. Benevel het met wat water en zet er vervolgens een kunststof bak overheen zodat het deeg niet plots afkoelt of uitdroogt.