Heb je al eens gehoord van de branding van koffie? Dit heeft een grote invloed op de smaak! Koffie kent drie verschillende manieren van branding: light, medium of dark roast. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is branding van koffie?

Koffiebonen worden gebrand voordat we er koffie van maken. Dit gebeurt niet altijd op dezelfde manier. De ene koffiesoort wordt namelijk korter gebrand dan de andere koffiesoort, of op een hogere temperatuur. En dit zorgt voor een verschil in smaak! De koffiebonen kunnen dus hetzelfde zijn bij light of dark roast, maar er zit een verschil in de manier van branden of roosteren. Dit leidt tot drie koffiesoorten, waar we hieronder meer over toelichten per soort.

Light roast koffie

In de moderne koffiecultuur is light roast koffie geliefd. Dit is de minst bittere smaak van koffie, omdat de bitterheid toeneemt als de koffie donkerder is gebrand. Light roast koffie heeft juist meer een zure smaak, vanwege de hoge zuurgraad. De kleur van de koffie is helder en lichtbruin: dit ziet er absoluut anders uit dan dark roast koffie. Er zit geen olielaagje op light roast koffie. Het smaakprofiel blijft goed bewaard, waardoor ook wel wordt genoemd dat je bij light roast de koffie het best proeft. Er komt wel meer precisie kijken bij de bereiding van light roast koffie, omdat het relatief snel verbrandt. Voor specialty koffie liefhebbers die graag de tijd nemen voor de bereiding, is dat echter geen punt.

Medium roast koffie

In het rijtje van light, medium en dark roast koffie is medium roast koffie de ideale middenweg. Waar light roast voor de doorgewinterde dark roast koffiedrinker (zoals de meesten van ons zijn!) soms wat te experimenteel is, valt medium roast koffie vaak wel in de smaak. Het heeft een vrij donkerbruine kleur, maar is niet zwart. De smaak van de koffie blijft goed bewaard, maar tegelijkertijd kies je voor een intense en krachtige beleving.

Dark roast koffie

Wat er centraal staat bij dark roast koffie? De volle body, waar veel koffiedrinkers zo gek op zijn. De koffie smaakt intens en bitter. De kleur is donker. Dit wordt ook wel gezien als de klassieke koffie. Volgens de Italiaanse koffieregels is dark roast koffie de beste keuze. Ook voor espresso kun je het best dark roast koffie gebruiken – let hier dus altijd op bij de verpakking die je uitkiest. Ook vind je het bekende olielaagje op koffie met een donkere branding. Dit voegt net dat beetje extra toe aan de smaak. Met name bij espresso, maar net zo goed bij filterkoffie.

Mix van verschillende brandingen

Je hoeft trouwens niet per se voor een van deze opties te kiezen, al is dat natuurlijk mogelijk. Er is namelijk ook nog de keuze voor een middenweg, die tussen twee soorten brandingen in zit. Denk aan een medium-dark roast, die door veel mensen wordt gedronken. Zo combineer je eigenlijk het beste van twee werelden!