Je kent het gevoel. Het is 23.00 uur, je bent al een uur geleden naar bed gegaan, maar je kunt nog steeds niet slapen. Je woelt en draait nog een uur in je lakens voor je eindelijk elke hoop op sluimering opgeeft. Met een zucht doe je het licht uit en berust je in nog een nacht van woelen en draaien tot de ochtend weer aanbreekt. Klinkt dat bekend?

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om slapeloosheid te verslaan zonder je toevlucht te nemen tot medicijnen of andere drastische maatregelen zoals chirurgie (hoewel die nodig kunnen zijn als veranderingen in je levensstijl niet werken). Deze vijf methoden moeten helpen om je vannacht weer in een gezonde slaap te krijgen

1) Warme baden met Epsom zout

Het warme water en het magnesium in het zout ontspannen zowel je spieren als je geest, waardoor je in die zen-achtige toestand kunt komen waarin je gemakkelijk in slaap valt. En het is gratis!

2) Drink kamillethee

Kamillethee is een mild kalmeringsmiddel, en is vooral nuttig als je merkt dat je na het slapengaan nog uren ligt te woelen en te draaien vanwege je racende gedachten en zorgen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het helpt bij het verlichten van de symptomen van depressie en angst, die het slaappatroon kunnen beïnvloeden.

3) Haal wat frisse lucht

Volgens onderzoekers van de University of Southern California, een korte wandeling ‘s avonds buiten verlaagt het peil van melatonine , dat is het hormoon dat ons slaperig doet voelen. Het is ook aangetoond dat het angst, depressie en stress vermindert.

4) Neem een warme douche

Het ontspannende effect van het warme water maakt je slaperig, terwijl de temperatuurverandering na het uitstappen van een extreem hete of koude douche je lichaam in een “thermische schok” kan sturen, die je wakker houdt.

5 Gebruik lavendelolie

Een studie gepubliceerd in Alternative Therapies in Health and Medicine vond dat het inhaleren van lavendel meer ontspannende effecten had dan andere geuren zoals roos of munt. Als je helemaal uit je dak wilt gaan, kun je door je voeten vijf tot tien minuten in lavendelolie te dompelen deelnemers daadwerkelijk sneller in slaap laten vallen!