Heb je ook wel eens het gevoel dat je maar niet op gang kunt komen? Dat het niet uitmaakt hoeveel koffie je drinkt, of hoe lang je voor je computer zit, je lijkt je gewoon niet te kunnen concentreren? Misschien heb je last van een laag energieniveau.

Een laag energieniveau is tegenwoordig een veel voorkomend probleem. We werken lange uren, we krijgen niet genoeg slaap, en we eten vaak niet het juiste voedsel. Dit kan tot allerlei problemen leiden, waaronder een laag energieniveau en vermoeidheid.

Maar wist je dat er enkele voedingsmiddelen zijn die je energieniveau kunnen helpen opkrikken? Deze voedingsmiddelen worden “energie-voedsel” genoemd, omdat ze je lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om energie te produceren.Lees verder voor de top 7 energie opwekkende voedingsmiddelen.

1) Haver (pap)

Haver is bekend om zijn cholesterolverlagende eigenschappen, maar ze geven je ook een onmiddellijke energieboost. Ze worden langzaam in je bloedstroom opgenomen en helpen zo je suikerspiegel te verlagen en gevaarlijke pieken in insuline te vermijden. Dit betekent dat je lichaam de kans krijgt over een lange periode veel energie te produceren, in plaats van je alleen een korte uitbarsting te geven gevolgd door een crash.

2) Tonijn

Tonijnvis bevat grote hoeveelheden eiwitten die na inspanning of zware arbeid de uitgeputte glycogeenvoorraden in de spieren helpen herstellen. Het is ook een uitstekende bron van magnesium, dat de cellen helpt bij de productie van batterij-achtige moleculen, ATP genaamd, die opslaanen energie in je lichaam vrijmaken.

3) Bananen

Bananen zijn een geweldige bron van kalium en vitamine B6, die beide een belangrijke rol spelen bij de aanmaak van ATP (zie nummer 2). Ze bevatten ook natuurlijke suikers zoals fructose, glucose en sucrose (een combinatie van fructose en glucose) die je onmiddellijk energie geven. Als je last hebt van een lage bloedsuikerspiegel, probeer dan eens een banaan te eten als je de kans krijgt; je zult je er beslist energieker door voelen!

4) Spinazie

Spinazie is een van de meest overvloedige bronnen van magnesium in onze voeding. Magnesium helpt je spieren te ontspannen door calcium uit de spiercellen te verwijderen, waardoor ze langer kunnen samentrekken zonder moe te worden. Het kan je uithoudingsvermogen aanzienlijk vergroten enenergieniveau, en is een van de beste natuurlijke oplossingen voor weinig energie.

5) Eieren

Eieren zijn niet alleen een geweldige bron van eiwitten, maar ze bevatten ook alle 8 essentiële aminozuren die nodig zijn om adrenaline (epinefrine) aan te maken, wat je hersenfunctie helpt verbeteren als je het het meest nodig hebt (zoals tijdens een examen of belangrijke vergadering). Het wordt ook in verband gebracht met een betere mentale helderheid en een beter geheugen. Serieuze studenten moeten dit onthouden! Bovendien; eieren zijn ook rijk aan foliumzuur (vitamine B9) dat het geheugen en de cognitieve functie verbetert door de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Eet dus je eieren!

6) Kipfilet

Kipfilet is een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen die er bestaan, waardoor het een prima keuze is als jewil je je energieniveau verhogen. Eiwit helpt bij de opbouw en het herstel van je spieren, wat betekent dat je de kracht hebt om harder en langer te werken zonder moe te worden. Het verkort ook de hersteltijd na intense inspanning door de spiercellen sneller te herstellen (wat minder vermoeidheid betekent).

7) Vette vis (zalm, makreel)

Vette vis is een van de beste bronnen van omega-3 vetzuren die vermoeidheid helpen bestrijden. Omega-3 vetten zijn nodig voor een gezonde hersenfunctie en ook voor de regulering van hormonen zoals cortisol, dopamine en adrenaline, die een cruciale rol spelen bij de energieproductie. Dus pak tijdens de lunch wat zalm of makreel en geniet!